Vés al contingut

Valoració de les Consultes del 13-D a Catalunya

Desembre 27, 2009

La Comissió Ciutadana Organitzadora de la Consulta a Solsona considera les consultes que el diumenge passat van tenir lloc a 166 municipis d’arreu de Catalunya com la primera fase d’un projecte que està previst que continuï el 28-F i el 25-D. Pensem, doncs, que la valoració global s’ha de realitzar sobre tot el projecte. El contrari seria com valorar una obra de teatre després de finalitzar el seu primer acte sense esperar a veure com es desenvolupen els dos restants.

En conseqüència, la nostra intenció es continuar treballant per aquest projecte intentant animar i ajudar a la resta de municipis del Solsonès per tal que tots ells s’acabin sumant al dit projecte i també organitzin la seva pròpia consulta.

Dit això, però, no volem defugir un valoració d’aquesta primera fase. Per a realitzar-la partim de la premissa que les consultes van haver de ser organitzades per entitats i/o plataformes perquè l’ordenament jurídic de l’estat espanyol no reconeix la llibertat política dels ciutadans a promoure Iniciatives Populars a Referèndums excepte les que fan referència a l’àmbit municipal. És, doncs, en aquest àmbit en l’únic que tenim definit pel propi estat quin considera el llindar mínim superat el qual els municipis han de convocar preceptivament una consulta municipal.

Aquest llindar, establert a l’article 70bis de la Llei Orgànica 7/1985, està en el 20% en poblacions de fins a 5.000 habitants, en el 15 % en poblacions d’entre 5.001 i 20.000 habitants i en el 10 % en poblacions de més de 20.000 habitants.

Del que es desprèn dels resultats de les consultes del passat diumenge és que només en dos cassos (Les Franqueses del Vallès i Roses, i en aquesta darrera, pels pèls) no es va assolir aquest percentatge. En síntesi, que en 164 dels 166 municipis les consultes van tenir un suport ciutadà que va sobrepassar amb escreix el llindar mínim fixat per l’ordenament jurídic del propi estat espanyol

No compartim, per tant, les valoracions (especialment abundoses en el mitjans estatals) que consideren que les consultes han estat un fracàs a causa de la pobre resposta ciutadana. La resposta ciutadana ha estat més que suficient per a impulsar la celebració institucional de les consultes si no fos pel fet que el President del Govern de l’estat, (l’únic que segons l’ordenament jurídic vigent té la facultat de convocar o de donar el permís per a celebrar una consulta institucional) de ben segur que n’hauria impedit la seva celebració.

En definitiva, considerem que aquest diumenge passat, malgrat que el missatge que malden per fer-nos arribar apunti a tot el contrari, van anar a votar molts més ciutadans i ciutadanes arreu del país del que ells haurien desitjat.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: